Menü Kategoriler
Coğrafya
Şanlı Ay Yıldızlı Al Bayrak
19 Mart 2024 Salı
Elazığ


Edirne Siyasi Haritası

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 8.455 km²
Nüfusu: 569.616 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 67
Şehir Nüfusu: 364.274 (2000)
Köy Nüfusu: 205.342 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %13,39
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %28,45
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-8,77
İl Trafik No: 23
İl Telefon Kodu: 424

Hakkında Bilgi

Elazığ' ın İlçeleri: Ağın, Akçakaya, Arıcak, Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancılar, Maden, Palu ve Sivrice’ dir.

Coğrafyası: Elazığ, Fırat Havzası' nın "Yukarı Fırat Bölümü" nde yer alan bir Doğu Anadolu kentidir. İl genellikle dağlar ve ovalarla kaplıdır. İl toprakları, doğu ve güneyden, Güneydoğu Torosların batı uzantılarıyla, kuzey ve batıdan ise Keban ve Karakaya baraj gölleriyle çevrili bulunmaktadır.

İklimi: Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında yer alan Elazığ İlinde bölgenin diğer bölümlerinden oldukça farklı ve karakteristik bir iklim dikkati çekmektedir. İlin gerek coğrafi konumu, gerekse morfolojik özellikleri bu elverişli durumun ortaya çıkmasında en büyük etken olmuştur. İlde karasal iklim egemen olup, kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ancak il çevresinde oluşturulan baraj gölleri, iklimde kısmen sapmalar göstermektedir.

Tarihçesi: Elazığ, Doğu Anadolu' da tarihi Harput Kalesi' nin bulunduğu tepenin eteğinde kurulmuş bir şehirdir. Mevcut tarihi kaynaklara göre Harput' un en eski sakinleri M.Ö. 2000 yıllarından itibaren Doğu Anadolu' ya yerleşen Hurrilerdir. Harput ve çevresi, 26 Ağustos 1071 Malazgirt muharebesinden sonra 1085 yılında Türklerin eline geçmiştir. Çubukoğulları, Artukoğulları, Akkoyunlular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüşlerdir.

Ne Yenir: Elazığ-Harput mutfağı yörenin özelliklerine bağlı olarak çok büyük çeşitlilik ve zenginlik gösterir. İlin kendine has ve kendi ismiyle anılan pek çok yemeği vardır. Bu yemekler ülkemizin bir çok yöresinde Elazığ yemeği olarak yapılmaktadır. Kellecoş, işgene, Harput köfte, taş ekmeği, peynir ekmek, fodula, gömme, ufalama, söğürtme, ışkın, pirpirim, hesüde, gaygana, pestilli yumurta, dolangel, kalbur hurması, dilber dudağı, Elazığ' a has yemek ve tatlılardan bir kaçını örnek olarak verebiliriz.

Elazığ' a nasıl gidilir?

Karayolu: İlde karayolu ile ulaşım, hemen hemen tüm bölgelere (bu bölgelerdeki bazı illere) özel otobüs işletmeleri tarafından sağlanmaktadır. Otogar Tel: (+90-424) 224 20 02

Havayolu: Elazığ’ dan, haftanın her günü, Türk Hava Yolları' nın uçakları ile Ankara’ ya ve Ankara bağlantılı İstanbul, İzmir ve Antalya’ ya tarifeli uçak seferleri, haftada bir gün ise direkt Elazığ - İstanbul seferi yapılmaktadır. Hava Limanı Tel: (+90-424) 255 52 87

Keban Baraj gölü üzerinde, Elazığ-Pertek, Elazığ-Çemişgezek, Elazığ-Ağın arasında ulaşım feribotla sağlanmaktadır. Bu feribotlar belirtilen ilçe belediyeleri tarafından işletilmektedir.

Demiryolu: Elazığ İl merkezi Malatya’ dan gelerek Maden ve Ergani ilçesi üzerinden Diyarbakır’ a giden demiryoluna 1934 yılında açılan Yolçatı - Elazığ hattıyla bağlanmış, bu hat Elazığ İlinden geçerek Tatvan’ a ulaşmaktadır. Bununla birlikte Elazığ’ dan İstanbul’ a ve Adana’ ya demiryolu ile yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaktadır. İstasyon Tel: (+90-424) 218 10 72 - 212 18 67