Menü Kategoriler
Coğrafya
Şanlı Ay Yıldızlı Al Bayrak
19 Mart 2024 Salı
Aksaray


Aksaray Siyasi Haritası

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 7.570 km²
Nüfusu: 396.084 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 52
Şehir Nüfusu: 200.216 (2000)
Köy Nüfusu: 195.868 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %18,08
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %32,80
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %4,98
İl Trafik No: 68
İl Telefon Kodu: 382

Hakkında Bilgi

Aksaray' ın İlçeleri: Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy ve Sarıyahşi' dir.

Coğrafyası: Aksaray, kuzeyden Kırşehir, doğudan Nevşehir, güney doğudan Niğde, kuzey batıdan Ankara ve batı ve güneyden Konya illeri ile çevrilidir.

Türkiye' nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölünün güneydoğusunda yer alan Aksaray ilinin yeryüzü şekillerini, Hasan Dağı, Melendiz Dağları ve Ekecik Dağı gibi eski volkanik dağlar ile bu dağlardan püsküren lavların meydana getirdiği platolar ve ovalar oluşturmaktadır.

İklimi: Aksaray İlinde İç Anadolu iklimi olan karasal iklim özellikleri görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve genellikle karlı geçmektedir.

Tarihçesi: Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Aksaray İli, MÖ. 8.000' den itibaren iskan edilmiştir. Aşıklı Höyük, Akeramik Neolitik Döneme ait Anadolu' daki ilk köy yerleşimlerinden birisidir. Tarihi süreç içerisinde Aksaray çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmıştır. MÖ. 3000-2000 yılları arasında Asur Ticaret Kolonileri Devrinde en önemli ticaret merkezlerinden birisi kent merkezi yakınlarındaki Acemhöyük' tür. İlde daha sonra Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri yaşanmıştır.

MS. 1. yüzyılda havari Aziz Paul ve müridleri tarafından Anadolu' da yayılmaya başlayan Hıristiyanlık çok tanrılı Roma taraftarlarının büyük tepkisine neden olduğundan, ilk Hıristiyanlar korunmak amacıyla bu yöreye gelmişlerdir.

1142 yılında Selçuklu egemenliğine giren, 1923 yılında il olan Aksaray, 1933 yılında Niğde iline bağlı ilçe, 1989 yılında ise tekrar il olmuştur.

Ne Yenir: Aksaray’ da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler, hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımış, bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme, sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.

Ne Alınır: Türk halı dokumacılığının bugün Anadolu’ da devam ettirildiği yerlerden birisi de Aksaray Taşpınar’ dır. Taşpınar halılarının günümüze değin koruduğu özelliklerden bir tanesi atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır. İplerin renklendirilmesinde ise genelde doğal boya kullanılmaktadır.

Taşpınar halıları taban, kelle, çift somya, minder, namazlık, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmuştur. Son yıllarda en çok yastık ve yen halısı denilen çift halı dokunmaktadır.

Aksaray' a nasıl gidilir?

Karayolu: Aksaray doğu ve batı, kuzey ve güney yönlerinde uzanan karayollarının kavşağında ve Kapadokya' nın girişinde yer almaktadır. Otogar Tel: (+90-382) 213 78 00