Menü Kategoriler
Coğrafya
Şanlı Ay Yıldızlı Al Bayrak
19 Mart 2024 Salı
Sakarya


Sakarya Siyasi Haritası

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 4.838 km²
Nüfusu: 835.222 (2007)
Nüfus Yoğunluğu: 173
Şehir Nüfusu: 594.114 (2007)
Köy Nüfusu: 241.108 (2007)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %10,13
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %12,76
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %6,19
İl Trafik No: 54
İl Telefon Kodu: 264

Hakkında Bilgi

Sakarya' nın İlçeleri: Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü, Taraklı' dır.

Coğrafyası: Marmara Bölgesi' nin kuzeydoğu bölümünde yer alır. Kendi adı ile anılan ovanın güneybatı kenarında kurulmuş olup, tarihi İstanbul - Anadolu yolunun Sakarya Irmağı' nı aştığı noktada bir köprü başı ve kavşak noktası konumuna sahiptir.

İl toprakları idari açıdan doğudan Bolu' nun; Göynük, Mudurnu, Düzce ve Akçakoca, güneyden Bilecik' in Gölpazarı ve Osmaneli, batıdan ise Kocaeli' nin Kandıra, Merkez ve Gölcük İlçeleri, kuzeyden ise Karadeniz' den çevrilidir.

İlin Merkezi olan Adapazarı Akova adıyla anılan düzlükte, Sakarya Havzası' nın aşağı kısmındadır. Doğudan Çam Dağı, güney ve güneydoğudan Samanlı Dağları, kuzeyden Karadeniz ile sınırlanan Sakarya İlinin Batıdan belirgin bir doğal sınırı yoktur. İlin başlıca gölleri; Sapanca, Taşkısığı, Poyrazlar, Akgöl, Gökçeören ve Acarlar' dır. Akarsuları 159 km uzunluktaki Sakarya Nehri ile ona karışan Mudurnu Çayı ve Sapanca Gölü' nün ayağını teşkil eden Çark suyudur.

Sakarya ili doğal bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar gür ormanlarla kaplıdır.

İklimi: Sakarya' nın iklimi hem Marmara Bölgesi iklimi hem de Karadeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak geçer.

Tarihçesi: İlk yerleşik kavmi Frigler olan bölgede daha sonra sırasıyla; Bithynialılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır.

Ne Yenir: Sakarya' da yapılan yemekler arasında; Islama Köfte, Sütlü Kabak Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kabaklı Kol Böreği, Çerkes Tavuğu, Çerkes Pastası (Peynirli), Ezme Fasulye, Dartılı Keşkek, Dartı, Üre Tatlısı bulunmaktadır.

Ne Alınır: Taraklı yöresinde, ağaç işçiliği ve oymacılığı görülmektedir. Şimşir ağacından yapılan kaşıklar Türkiye'nin dört bir tarafına satılmaktadır.

Sakarya' ya nasıl gidilir?

Karayolu: Ankara-İstanbul otoyolu ve E-80 karayolu üzerindedir. Güney Otogarı: (+90-264) 275 30 47 Kuzey Otogarı: (+90-264) 274 54 16

Havayolu: En yakın İstanbul’ da bulunan hava limanlarıdır.

Demiryolu: Arifiye istasyonundan Ankara, İstanbul, Konya ve Denizli istikametlerine yapılan tren seferlerinin yanı sıra Adapazarı merkez ve İstanbul arasında karşılıklı tren seferleri yapılmaktadır. İstasyon: 0 264 277 37 00