kavak
Seyir Defteri

7 Aralık 2007 Cuma

Ankara'dan yola çıktık. Saat 13:20'de başladığımız yolculuk 16:30 civarında, geceyi geçirmek üzere Çorum'daki yakınlarımıza uğradık.

8 Aralık 2007 Cumartesi

Hükümet Konağı Çorum'dan Kavak'a yol almaya başladığımızda saat 09:10'du. Merzifon'dan Havza'ya ve oradan Kavak yakınlarına geldik. Az su taşıyan henüz genç bir akarsu bu sıralarda yolun sağ tarafında belirmeye başladı. Bu Mert Irmağı'nın yukarı çığırıydı. Ne kadar ilginç ki bu ırmak burada Aksu Deresi adıyla anılıyor. Kavak geçişi sırasında ise Kavak Irmağı ve Germiyan'dan sonra Mert Irmağı olarak Samsun'a yola çıkıyor.

Bayrak Gölete dönüşte uğrarız diyerek Kavak ilçe merkezine girdik. Burada ilk resim çektiğimiz alan Hükümet Konağı, buradan biraz daha tırmanarak İlçe Jandarma Komutanlığına misafir olduk. Kavak hakkında biraz bilgi aldıktan sonra bayrak kulesi civarında çekimler yaptık.

Daha sonra Kavak girişinde, Samsun-Ankara yolunun sağında kalan Tarihi Kavak İstasyonuna uğradık. Geldiğimiz sırada gelecek bir trenin hazırlığının yapıldığını farkettim. Aynı zamanda istasyonun içinde kalan Ayşe Hatun Çeşmesi'nden görüntü almayı ihmal etmedik.

İstasyon Sırada, Kavak'ın güneyinde kalan Mert Irmağı, Çirişli Deresi, Kireçtaşı Ocakları gibi araştırma alanının coğrafi unsurları ile kucaklaşmak vardı. Asarcık yolu üzerinden giderek Mert Irmağına ulaştık. Buradan gerek Çirişli Deresinin karıştığı nokta, gerekse Ortaköy Deresinin karıştığı noktalarda çekimlerimiz oldu. Germiyan civarında yol yapımı sebebiyle Mert Irmağı'nın önünü toprakla kapatmışlar ve su basmış. Asarcık yolunda biraz ilerledikten sonra Kireçtaşı ocakları için Emirli yoluna dönüş başladı.

Mert Irmağı Emirli yolunda Aşağıçirişli köyünden geçtik. Çirişli Deresi tam köyün ortasından geçmekte. Hemen güneyinde ise az sonra tırmanacağımız Kale ve Gökçe tepeleri bulunuyor.

Nitekim, meşeler arasındaki yolculuk, tepeyi aştıktan sonra karşımıza çıkan kireçtaşı ocakları ile devam etti. Burada kireçtaşı ocağı sahipleri, bizle epey ilgililerdi, yemek yiyelim, çay içelim dediler ama kalamazdık. Saat 14:30 ve hava kararmadan Çorum'a geri dönmeyi hayal ediyorduk. Üçler Kireçtaşı Ocağından aldığımız kireçtaşı numunesi ile buradan ayrılmadan, tüm Kavak'ın gözlerimiz önünde olduğunu farkettik ve bir iki fotoğrafta burdan aldık.

Kavak Geri dönüş yolculuğu başlamıştı, dönüşte Çirişli Deresinden görüntü alarak Çakallı Köprüsüne ilerlemeye başladık. Burası araştırma alanının en doğudaki noktası olacaktı.

Boğaziçi köyünden sonra Gölet'e geri döndük. Dereçam çayının sularıyla oluşan bu gölet, Güven Göleti olarak bilindiği gibi Kavak Göleti olarak da söylenmektedir. Kavak'ın içme suyu ihtiyacını karşılar. Ayrıca mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Kavak Ve geri dönüş yolculuğu başladı. Yolculuk epey verimli geçmişti. Gerçi Kavak köylerindeki kurt köpeklerinden korkmadım değil ama yine de bir Coğrafyacı her zaman için doğa ile olduğu kadar yerel şartlarla da savaşabilmeli :)

Çorum'a vardıktan sonra bir gece burda kaldık.

9 Aralık 2007 Pazar

Ankara'ya yola çıktık. Elimizde 15 dakikalık kamera (Sony Handycam) çekimi, 81 fotoğraf (Canon S145) vardı. Meşe yaprakları ve Kireçtaşı numunelerini unutmamak gerek.

Coğrafya sitesinin bir bölümüdür.
Hazırlayan: Murat Eliçalışkan