Menü Kategoriler
Coğrafya
Şanlı Ay Yıldızlı Al Bayrak
25 Nisan 2024 Perşembe

Nargis Kasırgası Felaketi

06 Mayıs 2008 Salı

Myanmar’da Nargis kasırgasında ölenlerin sayısının 22 bini geçtiği, 41 bin kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Myanmar’daki resmi yayın organları, Cumartesi günü İrravaddi Deltası’nı silip süpüren felakette ölenlerin sayısının son belirlemelere göre 22 bin 464’e yükseldiğini, ayrıca 41 bin kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Yetkililer, felaketin yolları yıkması ve iletişim kanallarının kesilmesi nedeniyle rakımı düşük İrravaddi Deltası’nda yardım ve kurtarma çalışmalarının çok zor sürdürüldüğünü söyledi. Tayland Dışişleri Bakanı Noppadol Pattama, Myanmar’daki yıkıcı kasırgada kaybolanların sayısının 30 bini bulduğunu söyledi.

Pattama, Myanmar’ın Bangkok Büyükelçisi Ye Win ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, kasırga felaketinde ölen 15 bin kişi dışında 30 bin kişinin de kaybolduğunu açıklamıştı. Ye Win ise felaketle ilgili bilgi verdiği Noppadon ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Myanmar Dışişleri Bakanı Nyan Win, kasırgada ölenlerin sayısının en az 15 bin olduğunu açıklamıştı. Güneydoğu Asya ülkesi, 46 yıldır askeri yönetim altındaki Myanmar’ı, rüzgarın hızı saatte 190 kilometreyi bulan kasırga cumartesi günü vurmuştu.

Yerleşim alanlarının yüzde 95'i yıkıldı

Nargis kasırgasının vurduğu Myanmar’da uluslararası yardımların koşullu olarak kabul edileceği bildirildi.

Myanmar Sosyal Güvenlik Bakanı Maung Sve, Yangon’da düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı ve üst düzey yetkilerle görüşmeleri halinde uluslararası uzman ekiplere izin verileceğini belirtti. Bu arada bakan, güneybatıdaki Bogalay kentinde yerleşim alanlarının yüzde 95’inin yıkıldığını ve kentte 10 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Öte yanda Tayland komşusu Myanmar’a ilk yardım uçağını gönderdi. Myanmar’a en büyük yatırımları yapan ülke olan Tayland’ın Dışişleri Bakanı Noppadon Pattama, kabine toplantısından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, 9 ton gıda ve tıbbi malzemeden oluşan yardımın askeri uçakla Myanmar’a gönderildiğini söyledi.

Pattama, komşularına 100 bin dolar para yardımında da bulunacaklarını belirterek, başlangıç için gıda ve su gönderdiklerini ancak Myanmar’ın gerçek ihtiyacının barınma sorununun çözümü olduğunu kaydetti. Pattama, Myanmar’daki felaketin tsunami benzeri bir felaket olduğunu vurguladı. Öte yandan Myanmar Enformasyon Bakanlığı yetkilisi Tümgeneral Kyaw Hsan, felakete rağmen iç tüketim için yeterli pirinç olduğunu söyledi.

ABD yardım teklif etti

ABD Başkanı George Bush, kasırganın vurduğu Myanmar’daki yönetime yardım önerisinde bulundu. Bush, bu ülkedeki askeri yönetime seslenerek, "ABD’nin gelmesine ve yardım etmesine izin verin" dedi. "ABD’nin her türlü yardımı için Myanmar cuntası izin vermeli" diye konuşan Bush, ABD’nin Asya-Pasifik filosunun da arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi. Myanmar’daki kasırga felaketinde son rakamlara göre 22 bin 500 kişinin öldüğü, 41 bin kişinin kayıp olduğu bildirilmişti.

Tüm Haberler >>