Menü Kategoriler
Coğrafya
Şanlı Ay Yıldızlı Al Bayrak
28 Mart 2024 Perşembe

Bu Gece Ay Tutulması Var

20 Şubat 2008 Çarşamba

Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki bu gece meydana gelecek.

TÜRKİYE SAATİ İLE 02.36'DA

Ankara Üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, tam ay tutulması bu gece Türkiye saati ile 02.36’da başlayacak. 05.01’de gerçekleşecek olan tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürecek.

SONU TÜRKİYE'DEN İZLENEMEYECEK

Tutulma başlangıcında güney-güneybatı yönünde ufuktan yaklaşık 40 derece yükseklikte görülecek olan Ay, tam tutulma başlangıcında batı yönünde ufuktan yaklaşık 15 derece yükseklikte olacak. Tam tutulmadan saat 07.09’da çıkacak olan Ay, 06.38’de batacak, bu nedenle tutulmanın sonu Türkiye’den izlenemeyecek.

BAŞKA NEREDEN İZLENEBİLECEK?

Tam Ay tutulması, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarından da izlenebilecek. Sabaha karşı gerçekleşecek olan tam tutulma evlerden izlenebileceği gibi AÜ Rasathanesinde uzman gözlemcilerin eşliğinde de ücretsiz izlenebilecek. Ay tutulması nedeniyle rasathane gece boyu açık olacak. Belgesel gosterimlerinin de yapılacağı rasathanede ziyaretçiler, havanın açık olması durumunda rasathanedeki tüm teleskoplardan gökyüzünü izleyebilecekler. Ziyaretçiler, teleskoplarla tam ay tutulmasının yanı sıra, gökyüzünde izlenmeye uygun tüm gök cisimleri ile Satürn ve Mars gezegenlerini de izleyebilecekler.

AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya’nın çevresinde; Dünya da Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketleri yaparken Güneş’e dönük olan yüzleri aydınlık, öbür yüzleri de karanlık olarak görülüyor. Karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluşuyor.

Ay, Dünya’nın gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay’ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana geliyor. Ay tutulması sadece Ay Dolunay evresindeyken Dünya’nın gölgesinin bir kısmından geçerse gerçekleşiyor. Tam Ay tutulması esnasında Ay’ın tümü Dünya’nın tam gölge bölgesinden geçiyor ve bu olay Ay’ın görünen renginin değişime uğramasıyla hemen göze çarpıyor.

Tüm Haberler >>